Poradňa Nabíjacie batérie


Autor: Alžbeta Šťastná | Vložené: 02.01.2023 000 12:56 | Témy: Poradňa Nabíjacie batérie

Alžbeta Šťastná

Nabíjacie batérie AA

je možné nabíjať batérie typu Ni+MH v nabíjačke na Ni+Cd

  • 2. januára 2023 - Oficiálny zástupca obchodu uKUTILOV.sk

    Tu je odpoveď síce na opačný typ ale predpokladám bude vyhovovať táto odpoveď aj Vám:
    mozem s nabijackou na nicd baterie dobijat nimh clanky?
    Oba typy akumulátorov majú rovnaké napätie aj rovnaký spôsob detekcie ukončenia nabíjania (delta U, deltapeak). Detailisti by mohli namietnuť, že majú rozdiel v citlivosti meraných napätí (5 mV vs. 20 mV), ale to je dôležité len u špičkových používateľov a špičkových nárokov na vydanú energiu z akumulátorov.

    Oveľa dôležitejšie je vedieť, akým prúdom majú byť baterky nabíjané a ak sa nedá regulovať, akú kapacitu majú nabíjané akumulátory. Uvediem dva nepriaznivé príklady. Nabíjačka dáva do článkov prúd 100 mA (určená pre staré NiCd aku) po dobu 12 hodín. 2500 mAh NiHM akumulátory nebudú nabité nikdy. Aspoň nie nikdy do plna.

    Alebo nabíjačka dáva 500 mA a nabíja 1000 mAh NiCd akumulátory. Tie budú po dvoch hodinách teplé a po troch horúce, ak nezareaguje meranie napätia (plnosti nabitia) a nevypne nabíjanie.

    Pokiaľ vyriešite tieto voľby (nastavenie nabíjacieho prúdu vzhľadom k nabíjaným akumulátorom a súčasne správne vypnutie nabíjania vzhľadom k napätiu článkov) tak nie je dôvod, prečo by nabíjačka NiCd nenabila NiHM akumulátory. Najmä ak viete v nej nastavovať citlivosť napätia, ktoré je dôležité pri rýchlonabíjaní.
    Zdroj: http://nasehobby.sk...

    • Bola pre vás táto odpoveď užitočná?
    • Áno (1)
    • Nie

Táto otázka už bola uzavretá, pretože na ňu nikto počas posledných 90 dnů neodpovedal.

Ak sa chcete opýtať na niečo iné, položte novú otázku.